Vendepunkt for forretningssystemer

Konturerne af fremtidens ERP.

ERP-ekspert Bo Hjort Christensen Microsoft Dynamics 365

ERP-ekspert Bo Hjort Christensen mener, at Microsoft har taget et kvantespring med udviklingen af Dynamics 365. Foto: Leif Håvar Kvande

Analyseinstituttet Gartner snakker om postmoderne forretningssystemer. ERP-ekspert Bo Hjort Christensen mener, at digitaliseringen nu er ved at nå et vendepunkt, og han skitserer konturerne af fremtidens ERP-platform.

- Hver eneste dag skrives der om digitalisering. Jeg kan ikke åbne en avis, uden at der står noget om digitalisering, og det er et godt tegn, siger Bo Hjort Christensen, ERP-ekspert og lektor ved Handelshøyskolen BI i Norge.

Christensen har arbejdet med digitalisering i 40 år og skrevet om emnet de seneste 30. Han siger, at én ting, som har forandret sig de seneste par år, er, at virksomhedernes bestyrelser er begyndt at snakke om digitalisering.

- I dag bakker bestyrelserne op om virksomhedernes digitalisering. Det skyldes, at nogle bestyrelsesmedlemmer har læst lidt op på emnet, men ofte ikke grundigt nok. Og så er der grund til bekymring. Jeg oplever ofte, at digitaliseringsambitionerne er større end evnerne, siger Christensen.

Han understreger, at det er en ledelsesopgave at forstå virksomhedens digitale position, at definere en ny digital ambition og allokere de nødvendige ressourcer for at nå målet.

I forhold til hvordan det var for 20 år siden, vil ERP-systemet blive mere som en black box med en stor grad af automatiserede processer. Bo Hjort Christensen, ERP-ekspert

40 år med digitalisering

- Digitalisering har man haft i 40 år – med stadig mere værktøj i kassen, men nu er vi ved at nå et vendepunkt, fordi vældigt mange teknologier har nået et modningsniveau. Dermed kan de inkluderes i forretningssystemer. Det er ikke elementer i en strategi, men egenskaber i en applikation, siger lektoren.

Han henviser til analyseinstituttet Gartner, som siger at ”forretningsapplikationer gennemgår de største forandringer siden 1900-tallet. ERP-systemerne er i færd med at blive dekonstrueret. Vi får postmoderne ERP med sammensatte løsninger fra forskellige leverandører.

- De seneste 15-20 år er der sket en masse på ERP-fronten, men hovedsageligt i forhold til brugerfladen. Det nye er, at forandringerne ikke bare er overfladiske, men sker dybt nede under overfladen – i arkitekturen, i kildekoden og i datamodellen. Her er det meget interessant, at Microsoft er kommet med Common Data Service-platformen (CDS), forklarer Christensen.

CDS er en platform for data- og informationsudveksling, som danner et fundament for ERP-systemet og integrerede apps og tredjepartsløsninger.

Ill.: Bo Hjort Christensen.

Fra teknisk gæld til teknisk kapital

ERP-eksperten definerer digitalisering som følger:

- Digitalisering er en transformation fra, at it er et understøttende værktøj i virksomheden, til at it bliver en del af virksomhedens DNA. Det betyder, at forretningsmodel, organisation og processer er designet med henblik på at udnytte dagens og morgendagens teknologi.

Christensen understreger, at hvis man skal i gang med innovativ digitalisering, er man nødt til at rydde op i de gamle systemer – at sanere den tekniske gæld.

- Man må ikke begynde med digitalisering fra oven, før man har styr på den digitale arv, fremhæver Christensen. Han snakker om at sætte bevægelse i den digitale arv, så den ændrer sig fra at være teknisk gæld til at være teknisk kapital.

Teknisk gæld er kendetegnet ved uddøende teknologi, svag datakvalitet, software, som ikke længere understøttes, og instabilitet. Teknisk kapital kender man på den høje datakvalitet, højt stabilitetsniveau og nyeste teknologi, som er responsiv.

- Har man meget teknisk gæld, skal man først støbe et helt nyt digitalt fundament, før man kan gå i gang med innovativ digitalisering. Det kan være en omfattende og bekostelig opgave, men det er en forudsætning, hvis man ønsker at slå sig løs med nyskabende digitalisering, fortsætter Christensen.

Han mener, at teknisk gæld hovedsageligt er selvforskyldt – defineret som alt det ufærdige, unødvendigt komplicerede og de forældede løsninger, som forhindrer os i at udvikle forretningen.

Forretningsapplikationer gennemgår de største forandringer siden 1900-tallet. Vi får postmoderne ERP med sammensatte løsninger fra forskellige leverandører. Analyseselskabet Gartner


Konturerne af fremtidens ERP

- Er det interessant fortsat at bruge begrebet ERP i 2018? Christensen svarer:

- Det, som vil ske fremover, er, at man køber sig ind i et tjenestekatalog af arbejdsprocesser. Man køber ikke et modul eller et system, men en proces.

Han mener, at hele ERP-systemet på langt sigt vil blive leveret som en ægte cloudtjeneste/SaaS-løsning (Software as a Service, se faktaboks). Det er fordi, det er den mest omkostningseffektive leverancemetode, begrunder Christensen.

- Fremtidens ERP-partner kan blive en broker – en mægler, som sammensætter forskellige tjenester og applikationer fra forskellige leverandører. Man har sit primære ståsted inden for en bestemt platform – som SAP eller Microsoft – og så er man broker i den forstand, at man finder gode, værdiskabende tjenester inden for eller uden for dette økosystem, forklarer Christensen, der understreger, at det er kompliceret at sammensætte de forskellige tjenester.

- I forhold til hvordan det var for 20 år siden, vil ERP-systemet blive mere som en black box med en stor grad af automatiserede processer. Brugeren vil overvåge og analysere processerne samt håndtere fejlmeddelelser. Man vil i mindre grad skulle arbejde i systemet med registreringer af transaktioner, fortsætter lektoren.

Han mener, at Microsoft har taget et kvantespring med udviklingen af Dynamics 365, som med udgangspunkt i Common Data Service (CDS) er forberedt på fremtidens ERP-arkitektur.

- Dynamics har udviklet sig hurtigere, end kunderne har gjort. Det gør det lettere for dem, der er førstegangskøbere, mens det er noget mere krævende for dem, der skal opdatere fra ældre versioner af Dynamics til den cloudbaserede 365, afslutter Christensen.