Digitalisering og it-trends 2018: Teknikken skal understøtte sikkerhed, innovation og nye trends

Skyen, sikkerhed, innovation og nye forretningsmuligheder kommer til at påvirke årets it-investeringer

Anders Elbak IDC om CDO og CIO

Anders Elbak fra IDC fortæller om årets it-trends.

- Den største ændring, vi har set i de seneste år, er, at it er gået fra at fokusere på interne processer, effektivitet og optimering til at dreje sig om, hvordan it kan skabe værdi for virksomheden, siger IDC-chefen Anders Elbak.

Ifølge analysefirmaet IDC har to tredjedele af alle nordiske virksomheder positive forventninger til 2018. Kun ca. 5 procent er negative, og resten er neutrale.

Virksomhedernes positive holdning skyldes det faktum, at mange virksomheder har øget deres it-budgetter. IDC vurderer, at tilvæksten i virksomhedernes it-investeringer i gennemsnit vil blive øget med ca. 5 procent sammenlignet med året før.

Digitalisering: It får eksternt fokus

Men hvordan fordeles it-budgettet mellem de forskellige tekniske områder, som fx sikkerhed, infrastruktur, applikationer og ny teknik? Og hvilke trends er tydeligst på det nordiske it-marked?

- Vi har set en stor ændring i de senere år. It er gået fra at fokusere på interne processer, effektivitet og optimering til at dreje sig om, hvordan man kan skabe værdi for virksomheden, kunderne og markedet. Vi ser, at mange firmaer i dag bruger it til at understøtte innovation, transformation og udvikling af nye forretningsmuligheder. Det kan fx dreje sig om at levere bedre tjenester til kunderne eller om at bruge teknik til bedre at forstå markedet, siger Anders Elbak fra IDC.

Vi ser, at mange virksomheder i dag bruger it til at understøtte innovation, transformation og udvikling af nye forretningsmuligheder. Anders Elbak, IDC


Der er blevet talt meget om dette i mange år, men nu ændres synet på it og anvendelsen af teknik for alvor.

- Det er smart at tage det trin for trin: Begynd med at optimere dine interne processer, og fortsæt derfra, siger Elbak.

Ifølge IDC står digital transformation øverst på dagsordenen i de fleste nordiske virksomheder. Det gør, at man ser på it-infrastruktur med nye øjne. Man har nu andre kriterier for investeringer i it og ændrer både organisationer og virksomhedskulturer.

På trods af dette er det ikke alle virksomheder, der får succes. IDC spår, at vi i løbet af 2018 kommer til at se virksomheder, der har investeret store summer i moderne it-platforme, men hvor den digitale transformation alligevel mislykkes. Årsagen er, at virksomhederne overser, hvor vigtigt det er at ændre virksomhedskulturen.

Større investeringer i teknik og cloud skaber øget innovation

Det ændrede syn på it ses også i, hvordan virksomheder bruger deres it-budgetter. Ifølge IDC står spørgsmålet om sikkerhed øverst på it-chefernes prioritetsliste, mens teknik, som understøtter kundeservice, nye forretninger og innovation, lander på hhv. anden- og tredjepladsen.

- Disse to områder er klatret opad på prioritetslisten i løbet af 2017. Samtidig er det blevet mindre vigtigt at bruge it til at optimere interne processer og mindske omkostningerne, selvom disse to områder fortsat er relevante og lander på hhv. listens femte- og fjerdeplads, siger Elbak.

Større brug af tjenester i skyen er grundlæggende for digital transformation, og IDC-eksperten mener, at landskabet i skyen vil blive mere og mere fragmenteret.

En tredjedel af alle nordiske virksomheder anvender eller vil snart distribuere tjenester på de globale skyplatforme.

Virksomheder, som arbejder ud fra strategien "cloud first" og er rutinerede brugere af tjenester i skyen, er både mere innovative og mere fleksible end de firmaer, som ikke har taget skridtet endnu.

4 simple råd om rejsen til cloud

Investeringer i Artificial Intelligence (AI) og Machine Learning (ML) vil også blive øget i år. Det mener IDC, der ser IoT (Internet of Things) som den største drivkraft for AI- og ML-projekter. IoT vil også medføre, at analysekapacitet og databehandling flyttes til udkanten af netværket (der, hvor enhederne er placeret).

Til sidst fremhæver Elbak fire punkter, som kan hjælpe virksomhederne til at få succes med den digitale transformation:

  • Lav en strategi for digital forandring
  • Brug teknikken på en smart måde
  • Skab en virksomhedskultur, som understøtter digital transformation
  • Udnyt det, som virksomheden har fået i arv: Historie, varemærke, markedsposition, kundegrundlag, indflydelse og egenkapital.

Indfri dit digitale potentiale

Annonce
Annonce