Digital transformation er ikke it – det er HR

Ansvaret for forandring ligger hos personalechefen.

Digital transformation er ikke IT – det er HR

Chefen: Personalechefen skal være digitaliseringschef, mener Anette Mellbye. Foto: HR Norge

Personalechefen har det største ansvar, hvis man skal komme i mål med digital transformation. Det mener bestyrelsesmedlem og "digital transformatør" Anette Mellbye.

De seneste år har Anette Mellbye stået i centrum for digital transformation blandt andet som direktør for Aftenposten Mobil og ansvarlig for forandringsledelse hos Schibsted. I dag arbejder hun som selvstændig med digital transformation gennem firmaet Rekode og som bestyrelsesmedlem i en række selskaber såsom Ullevål Stadion, XXL og NTB.

Det vigtigste, hun har lært, er, at HR – personaleafdelingen på godt dansk – skal i førersædet, hvis virksomheden skal nå i mål med digital transformation.

- Først og fremmest handler det om at organisere sig på en anden måde. Ansvaret for digital transformation havner ofte på it-direktørenens bord, men i forhold til de ændringer, som følger af digital transformation, har HR-direktøren en mere central rolle og et større ansvar end it-direktøren, siger Mellbye.

Digitalisering og transformation

Hun skelner mellem digitalisering og transformation.

- Digitalisering er ikke transformation, siger hun og fortsætter:

- Digitalisering er en kontinuerlig forbedring af allerede eksisterende processer, såsom nyt CRM, chatbots og kunstig intelligens. De nye teknologier understøtter gamle forretningsmodeller. Digital transformation er mere gennemgribende. Transformation er, når Vipps (norsk pendant til MobilePay, red.), Uber og Kolonial.no (norsk onlinesupermarked, red.) kombinerer teknologier på helt nye måder.

Der er mange, som befinder sig midt i en knaldhård disruption, men bare ikke mærker særlig meget til det endnu. Foreløbig er det bare nogle små lunser af værdikæden. Anette Mellbye, Rekode

Hun mener, at digital transformation fejlagtigt havner på it-direktørens bord. Digitalisering hører hjemme i it-afdelingen, men transformationen må drives fra toppen, og HR er den naturlige medspiller i gennemførelsen.

- Et eksempel er, at der i dag sidder stærke digitale talenter med ekstremt dårlige arbejdsvilkår rundt omkring i norske virksomheder, fordi onboardingen har været for ringe, siger hun.

- Resten af organisationen er optaget af business as usual og stirrer med skyklapper på bundlinjen i stedet for at kigge op, hvor de i givet fald ville se det, der er ved at ramme dem. HR må tage et større ansvar for at onboarde de nye, digitale hoveder i organisationen.

Ny organisering

- Os, der kommer fra den "gamle" verden, arbejder i organisationer, som er blevet til i en tid, hvor omgivelserne var stabile. Det har givet etablerede aktører tid til at bygge høje indgangsbarrierer. Virksomheder som Aftenposten, DNV GL, Hydro og DNB har levet højt på deres strukturelle konkurrencefordele, og nu smuldrer de væk, og de opdager, at succes er betinget af evnen til at opdage og udnytte midlertidige, relative fortrin, siger Anette Mellbye.

- Det handler om at udnytte tidslommer og være i konstant forandring. Facebook siger internt, at hvis de ikke selv opfinder det, der dræber Facebook, er der nogle andre, der gør. It-giganten, som opsluger alle andre selskaber, regner altså selv med at blive opslugt, hvis de ikke hele tiden tilpasser sig.

I de ændringer, som følger af digital transformation, har HR-direktøren en mere central rolle og et større ansvar end it-direktøren. Anette Mellbye, Rekode

Mellbye er bekymret for de fleste virksomheders manglende evne til at reagere på de nye udfordringer.

- Der er mange, som befinder sig midt i en knaldhård disruption, men bare ikke mærker særlig meget til det endnu, siger hun og fortsætter:

- Foreløbig er det bare nogle små lunser af værdikæden. Når de ser sig omkring i deres egen branche, er der heller ingen af konkurrenterne, som bliver disruptet. Og det er her, det går galt. Tror du, at DNB er bange for, at en fransk eller en amerikansk bank skal rende med deres kunder? Nej, konkurrencen kommer fra helt uventet hold, fra helt andre brancher.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på HR Norges webside.