CFO vs. digitalisering: Kan du levere de data, som din CEO har brug for?

Som CFO i 2018 er det ikke længere nok at holde styr på virksomhedens økonomi. Den succesfulde CFO hjælper også ledelsen med at udforme strategier og træffe beslutninger på et solidt datagrundlag.

CFO vs. Digitalisering: Kan du levere de data, som din CEO har brug for?

Foto: Colourbox

Stort set alle virksomheder har alle de data, der er grundlaget for at træffe rationelle og velbegrundede beslutninger. Problemet er at finde, strukturere og distribuere de rette data til de rette personer. Derfor tages alt for mange forretningskritiske beslutninger ud fra mavefornemmelser fremfor facts og gennemregnede modeller.

Vil du som CFO have indflydelse og anses som en værdifuld sparringspartner for din topledelse, skal du være i stand til at levere valide, relevante og ensartede data – hurtigt. Det kan være en meget stor udfordring, fx i virksomheder, hvor de forskellige afdelinger har hver deres tilgang og systemer.

Ustrukturerede data blev til øget fleksibilitet på markedet

Som en stor aktør på et energimarked præget af fuld konkurrence og store pludselige udsving har Norfors brug for at kunne reagere hurtigt på ændringer i udbud og efterspørgsel på fx el og gas. Ved at integrere Norfors' produktions- og økonomisystem gennem en øget digitalisering kan Norfors nu langt hurtigere tilpasse sig markedet. Blandt andet via en direkte integration til de store datamængder, som Norfors' ca. 200.000 brugere giver til en lang række aflæsningssystemer.

Når nøglefaktorer som energipriser og energimængder ændrer sig, har vi hurtigt et bud på, hvad det i sidste ende vil betyde for forbrugernes pris. Jens Bay, CFO, Norfors


Norfors byggede en brugervenlig bro mellem alle sine datakilder. 

Retvisende pengestrømsanalyse med kunstig intelligens. 

Digitalisering giver finance og ledelse et konstant opdateret overblik

De øgede digitale muligheder har også ramt CFO-funktionen. Tidligere var det kun meget store virksomheder, som havde mulighed for at indføre ensartede processer og dashboards på tværs af hele organisationen. Men det er nu også muligt for mindre og mellemstore virksomheder – uden at vælte hele organisationen.

Tidligere brugte økonomiafdelingen mange timer på besværlige regneark og manuelle processer for at konsolidere alle informationer til en samlet månedsrapportering. Michael Mølgaard, group finance controller, Icopal


Ved at strømline og digitalisere processen tager det nu ikke mere end et enkelt minut at opdatere alle data og levere et fuldt overblik til Icopals ledelse på tablets og iPads, hvilket gør det langt mere effektivt og brugervenligt at arbejde med virksomhedens data.

Sådan gik Icopal fra timelange konsolideringer til opdateringer på ét minut.

Artikel: Digitalisering identificerer strategiske potentialer.

Fem centrale punkter for den strategisk bidragende CFO

Brug digitaliseringen til at sikre forretningen
Både virksomhedens nuværende og kommende konkurrenter fokuserer på de forretningsfordele, som en digitalisering vil give dem. Derfor skal du og din virksomhed være i stand til at følge med.

Indse, at data er det nye guld
Hjælp topledelsen til at forstå potentialet i at se data som virksomhedens vigtigste råstof, og hvordan de bør agere derefter. Både i opbygningen af den interne organisation og den eksterne strategi.

Se digitalisering som et ledelsesværktøj
Digitalisering er blevet et værktøj i topledelsernes kasse. Det betyder blandt andet, at lederne i en eventuel krise vil se digitalisering som et redskab på niveau med effektivisering og omkostningsreduktion.

Få styr på masterdata
Data skal være defineret ens, for at sammenligninger på tværs af organisationen kan give mening. Er et "salg" og en "kunde" ikke det samme i Salg & Marketing som i Finance og for topledelsen, er data nyttesløse.

Gør data brugbare
Salgsafdelingen og topledelsen har ikke brug for de samme data. For ikke at drukne alle i data er det afgørende at have kompetencerne til at systematisere og præsentere de relevante data for de relevante personer.


Topchefer efterspørger den digitale CFO

Digitalisering er ikke længere et buzzword eller forbeholdt de allerstørste virksomheder. Det er virkeligheden for alle små og mellemstore virksomheder. Især hvis man er i stand til at gøre løsninger og fordele konkrete. Rekrutteringshuset Odgers Berndtson spurgte i deres "CEO and Board Survey 2017" danske topschefer om: "Hvad vil påvirke arbejdsmarkedet i de kommende 3 til 5 år?" Svaret med den højeste vægtning var "Digitalisering". I forlængelse heraf svarede de adspurgte CEOs, at "… digitalisering er det område, hvor der er det største behov for kompetenceudvikling i virksomheden".

Derfor er det også kun naturligt, at landets førende CEOs efterspørger sparringspartnere med fokus på digitaliseringens muligheder – også når de kigger efter deres næste CFO.

Hent whitepaper, og læs mere om, hvordan du og din virksomhed træffer bedre datadrevne beslutninger.

CFO i midten af den digitale transformation

Som CFO i teknologivirksomheden EG arbejder Henrik Hansen hver dag med at udnytte de digitale muligheder til optimering af processer og sparring med topledelsen.

Hør Henrik Hansens konkrete bud på, hvordan man styrker samspillet og sparringen med sin CEO ved hjælp af digitalisering.

Morgenbrief Ballerup 23. maj kl. 08.30 – 11.00. Gratis tilmelding her.

Morgenbrief Aarhus 30. maj kl. 08.30 – 11.00. Gratis tilmelding her.

Hold dig opdateret...

Få værdiskabende artikler, værktøjer og inspiration til, hvordan du forankrer den digitale transformation i din virksomhed – direkte i din indbakke.