Top 7 digitale trends i 2017 for produktionsvirksomheder

Digitaliseringen er en realitet, og hvert år går det kun hurtigere. I 2016 så vi bredt, at koncepter som cloud og business analytics efter flere års hype har bidt sig grundigt fast i markedet. Vi tager et kig på 7 trends, som produktionsvirksomheder bør holde øje med i 2017.

Digitale trends i Manufacturingindustrien 2017

Det kan være svært at se frem i tiden. Men i 2016 blev det alligevel en lille smule nemmere. For selvom det stadig er umuligt at forudsige, hvornår nye produkter og løsninger kan vende alt på hovedet for din industri, har indtoget af effektive og brugervenlige business analytics-produkter gjort det nemmere både at planlægge fremtiden præcist og opdage trends, før de slår virksomheden ud af kurs.

Så hvad bliver nemmere i 2017? Hvilke teknologiske udviklinger har potentiale til at revolutionere branchen? Og hvilke trends skal du som produktionsvirksomhed holde øje med lige nu?
Her får du 7 kig i krystalkuglen.

1. Automation
Automation er ikke en ny trend – men den bliver stadig mere relevant. For med udviklingen af sensorer, måleinstrumenter og databearbejdningsværktøjer til Internet of Things kommer vi tættere og tættere på en virkelighed, hvor du har informationerne, du skal bruge for at kunne automatisere din produktion.

Det er dog vigtigt at have for øje, at automation ikke bare har brug for informationer – det kræver også, at du anvender dem de rigtige steder. Der vil være store fordele at hente for de virksomheder, der formår at ensarte og synkronisere data igennem hele deres produktionskæde, så data også opdateres up stream, når senere produktionsled opdager og/eller retter fejl.

2. Machine learning
Ligesom automation er Machine learning ikke et nyt koncept. Men hvis du vil være succesfuld med automation, kommer du ikke udenom også at interessere dig for machine learning. Machine learning er, når du lærer maskiner at genkende og forudsige mønstre i data, som de derefter reagerer og justerer efter.

Machine learning kan være forskellen på, om små variationer stopper en produktion, eller om maskinen blot tilpasser sig til ændrede forhold. Den justerer eksempelvis mængden af ingredienser, temperatur, tryk, hastighed og andet, så produktionen igen passer med specifikationerne og kan fortsætte.

3. It-sikkerhed for maskiner
It-sikkerhed er for mange it-ansvarlige den absolutte topprioritet i 2017. Men imens brugere og netværk beskyttes, er mange stadig uopmærksomme på et stadig større hul i deres sikkerhed: Deres produktionsanlæg og -maskiner.

Maskiner koblet til Internet of Things bliver allerede nu kapret og brugt i et stigende antal DDoS-angreb, og i fremtiden vil flere og flere angreb komme ind på virksomhedernes netværk igennem åbninger i maskiners software, som slet ikke er designet med henblik på sikkerhed.

Det mest kendte tilfælde af dette var Stuxnet-virussen, der i 2010 ødelagde centrifuger i iranske atomanlæg ved at fjerne de sikkerhedsfunktioner, der skulle stoppe centrifugerne i at komme ud af kontrol. Men som hackere bliver dygtigere, vil vi i stigende grad se angreb på almindelige virksomheder, både for at ødelægge infrastruktur og som indgang til resten af virksomhedens netværk.

4. Kunstig intelligens/AI
Vi har allerede nævnt kunstig intelligens i form af machine learning. Men det er ikke det eneste sted, hvor teknologiske hjerner vil begynde at gøre en forskel. Eksempelvis vil vi inden længe se maskiner, der i form af læringsalgoritmer koblet med business analytics-systemer vil begynde at foreslå og designe produkter på baggrund af kunders feedback, bevægelser i markedet og mulige besparelser i produktionen.

Inden længe vil kunstig intelligens også finde vejen til eksempelvis maskiner på lageret, som får mulighed for selv at udregne, hvordan de hurtigst og mest effektivt samler forskellige ingredienser ind til en vare, baseret på data fra indkøb- og produktionsapparater. Det betyder, at software vil blive i stand til i langt højere grad at se frem i tiden, fordi maskinerne hurtigt og smertefrit kan foretage udregninger, som ændrer sig, i takt med at inputtet fra andre datapunkter skifter.

5. Augmented reality
Virtual reality-bølgen væltede ind over de private forbrugere i 2016, og der er ingen tvivl om, at der også er muligheder for at anvende teknologien i produktions- og servicevirksomheder. Men vores bud er, at augmented reality, også kendt som teknologien bag sommerens Pokémon-hit, er dér, hvor det største potentiale er gemt.

Med augmented reality lægges der et digitalt filter ned over verden. Og det betyder, at en servicetekniker pludselig har alle nødvendige informationer med sig overalt og muligheden for at kontakte en ekspert, som fra flere tusind kilometers afstand kan hjælpe med at finde og udpege dele, som skal skiftes ud.

Microsoft har allerede satset på teknologien med deres HoloLens. Og selvom der stadig er ting, som kunne være bedre, er vi et langt skridt på vejen imod en digital virkelighed, som har potentialet til at revolutionere komplekse produktioner og serviceindustrien.

6. Internet of Everything
Du kender højst sandsynligt allerede konceptet Internet of Things. Så hvad er Internet of Everything (IoE)? Konceptet er som sådan det samme – dog med en stor forskel. For hvor Internet of Things forbinder fysiske ting (maskiner, smartphones, servere, computere), inkluderer IoE også digitale "ting". Et godt eksempel er Google, Facebook eller Instagram. Du kan ikke røre dem, men det gør dem ikke mindre virkelige. De er bare ikke fysiske.

Med Internet of Everything kan du kombinere ting som data fra DMI, sociale medier og andre digitale kilder med inputtet fra dine fysiske maskiner og salgsdata og eksempelvis forudse, hvor mange badedyr du skal producere ekstra, hvis der pludselig er 30 grader på de danske kyster en måned.

7. It-sikkerhed
Mens ovenstående digitale trends før eller senere bliver relevante, står den sidste trend, vi vil nævne, allerede bøjet i neon. Den helt store trend i 2017 kommer til at være it-sikkerhed. Blandt mange virksomheder har der i de seneste år været et pres for i stigende grad at bidrage med forretningsudvikling – men med den helt enorme stigning i ransomware, hvor op imod 93 % af phishing-mails nu indeholder ondsindede filer, er det absolut kritisk for virksomheder at undgå, at uheldige brugere inficerer netværket og dermed risikerer at lukke hele virksomhedens it-system ned.

Pengene i ondsindet software er med ransomware-bølgen blevet så store, og konsekvenserne stadig så få, at det meget hurtigt bliver interessant for kriminelle at hoppe på vognen. Og derfor kommer de it-ansvarlige til at kæmpe mod overmagten – og det kommer til at betyde, at der skal opfindes både nye løsninger og sikkerhedsforanstaltninger, hvis det skulle gå galt.