Skal du gå public cloud? Kig på organisationens it-behov

Cloud vil for mange virksomheder være uundgåeligt i fremtiden. Men hvilken cloudløsning du skal vælge, afhænger af virksomheden. For der er nemlig stor forskel på, hvad den enkelte cloudløsning kan, siger Peter Ulka, partner i Herbert Nathan & Co.

Om du skal vælge public eller private cloud eller en helt anden løsning afhænger af virksomhedens behov.

Cloud vil for mange virksomheder være uundgåeligt i fremtiden. Men hvilken cloudløsning du skal vælge, afhænger af virksomheden. For der er nemlig stor forskel på, hvad den enkelte cloudløsning kan, siger Peter Ulka, partner i Herbert Nathan & Co.

Overvejer du at flytte dine it-systemer i skyen? God idé. For det kommer til at ske på et tidspunkt. Men det kræver et grundigt forarbejde, før du flytter ekstremt forretningskritiske systemer, hvor selv mindre nedbrud kan være kritiske for jeres processer, fortæller Peter Ulka, partner i Herbert Nathan & Co.

"Udfordringen med cloud og forretningssystemer i public cloud er, at vi endnu ikke er nået til det modenhedsniveau, hvor SLA'erne er skarpe nok til de meget tidskritiske systemer. Leverandøren vil ikke påtage sig de individuelle SLA'er – og her er der stadig en fordel i selv at have sine systemer stående. For har du systemet lokalt, kan du i dag hive ekstra folk ind, hvis du skal have ordnet et akut problem, eller skubbe en opgradering, hvis forretningen ikke er klar. Det kan du ikke i skyen, og derfor har du mindre kontrol over dine systemer."

Det betyder ikke, at cloud er en dårlig idé. Men det betyder, at du ikke kan læne dig op af generelle anbefalinger og drage dine konklusioner på den baggrund. Du bliver nødt til at undersøge din virksomhed og dens brug af it på et meget individuelt niveau og matche det op mod de enkelte cloudleverandører og de produkter, de udbyder.

"Har du et geografisk spredt setup med brugere på mange forskellige lokationer, som kan fortsætte arbejdet, selvom de ikke kan tilgå systemet i to timer? Så kan en cloud være en god og billig løsning. Men har du en dedikeret server stående lokalt i kælderen, som skal være oppe for at holde fabrikkens maskiner i gang? Eller har du 30.000 lokale brugere, hvis arbejde afhænger af, at systemet er tilgængeligt? Så gør det en kæmpe forskel, at du er afhængig af, at internetforbindelsen er oppe," siger Peter Ulka og fortsætter:

"Det er især kritisk for produktionsvirksomheder, detailhandlen eller serviceorienterede virksomheder. Hvis du ikke kan fortsætte produktionen eller udføre en service, fordi ordren ikke kommer igennem systemet, går forretningen i stå. Og går hele kasselinjen ned i din forretning, fordi forbindelsen forsvinder, har du et stort problem. For du kan intet gøre."

Fleksibiliteten ryger, når du deler server
Kommer man ud over internetopkoblingen (eksempelvis via en redundant internetforbindelse), kan cloudleverandørerne dog ofte levere den samme oppetid på systemet. Du skal dog stadig være opmærksom på de konsekvenser, det har, når du pludselig deler serverplads med andre virksomheder og ikke selv kan træffe beslutninger om, hvad der skal ske hvornår.

"Hvis du ikke har en dedikeret server, men deler din plads med tusindvis af andre kunder, foregår maintenance, opgraderinger og kritisk vedligehold på leverandørens betingelser. Siger leverandøren, at der bliver lukket ned mandag formiddag, har du ikke kontrol over det. Og hvis det ikke passer dig? Ja, det er bare ærgerligt. Så du skal stille dig selv spørgsmålet: Hvor vigtigt er det for din virksomhed, at I kan styre, hvornår en service lukkes ned for vedligehold?"

Og det er netop her, at cloudleverandører stadig er udfordrede, mener Peter Ulka. Det skal dog nok komme på plads, i takt med at problemstillingerne opstår. For cloud er fremtiden, fortæller han.

"I fremtiden tror jeg, at leverandører kommer til at levere cloudløsninger, som kan adressere de her bekymringer. Du ser det allerede i private cloudsetups, hvor de leverer et cloudsetup med mere kontrol til kunden over eksempelvis SLA-tider og vedligehold – det bliver de nødt til. Men hvis du ikke kan holde din produktion kørende i 5 minutter uden dit it-system, skal du overveje det en ekstra gang, før du vælger et cloudsetup, fordi du kan spare penge på it-budgettet."

Cloud kræver grundighed
Fordi cloud er så nyt, vil du opleve, at det er op til jer som virksomhed at sørge for, at aftalen lever op til jeres krav. Og derfor kan det ofte være en god idé at få hjælp udefra.

"Med cloud indgår du i et helt andet afhængighedsforhold med din leverandør. For leverandøren får langt mere magt over dit system, end når du har det liggende på din egen server. Derfor kan det være en rigtig god idé at få en udefrakommende konsulent eller rådgiver ind over. De har en erfaring, der gør, at de kan hjælpe dig med at finde en moden leverandør, der matcher med, hvor forretningskritiske dine systemer er, og hvilken opsætning du skal have. Og idet du bliver så tæt knyttet til en leverandør, er det vigtigere end ved noget tidligere indkøb, at du er grundig i dit forarbejde."

Annonce
Annonce