Når sensorer spiller sammen med ERP

Dimser fodrer forretningssystemet med data.

Microsoft Dynamics og Internet of Things

Samarbejde: Læs hvordan internetopkoblede dimser kan integreres med forretningssystemet og skabe merværdi eller nye tjenester. Foto: Gettyimages.

- Virksomheder påbegynder ikke længere et ERP-projekt bare for projektets egen skyld. I dag er det Internet of Things (IoT), machine learning, Big Data eller en af de andre teknologitrends, som sætter ERP-projekter i gang, siger Microsoft-direktør Andreas Dolven.

Her fortæller han om, hvordan Dynamics og "tingenes internet" spiller sammen.

I sommeren 2016 lancerede Microsoft det cloudbaserede ERP-system Dynamics 365. Med forretningssystemet i skyen er det blevet lettere at sammenkøre data fra andre kilder med data i forretningssystemet – eller at integrere systemet med andre tjenester, såsom machine learning.

Data fra internetopkoblede sensorer – Internet of Things (IoT) – er et eksempel på en datakilde, som kan give stor værdi, når den integreres med data fra ERP-systemet. En sådan integration af data kan effektivisere forretningen eller give nye indtægter.

Integration via dataplatform

- Hvor nemt er det at integrere data fra IoT-enheder med ERP-systemet?

- Dynamics er ikke en IoT-platform. Dynamics er et forretningssystem, men det kan integreres med sensorer og IoT-enheder, svarer Andreas Dolven, direktør for forretningssystemer i Microsoft Norge.

Integrationen sker via Microsofts data- og informationsudvekslingsplatform, Common Data Service (CDS).

Den store drivkraft bag ERP-projekter i dag er netop tingenes internet Andreas Dolven, Microsoft

CDS er limen mellem forskellige systemer, tjenester og datakilder. CDS er bundstykket, som Dynamics 365 og andre Microsoft-løsninger, fx Office 365, er "bygget på". Med CDS vil Microsoft gøre det lettere at udveksle data mellem egne platforme og med systemer fra andre leverandører. CDS gør det fx muligt at sammenkoble bl.a. Azure-tjenester, herunder machine learning, med data fra Dynamics 365 og fra sensorer.

Smarte cloudtjenester og smart integration

- CDS er en åben platform, som også tilbyder integration af tjenester fra Googles cloudplatform eller Amazon Web Services, forklarer Dolven og fortsætter:

– Det er platformen, som gør det her spændende. For hver enkelt app er der helt sikkert lignende apps fra andre leverandører, som er lige så gode som Microsofts egne løsninger, men ingen andre leverer en tilsvarende platform. I det hele taget handler det om at levere en platform, som kunderne kan udvikle nye tjenester ovenpå.

Han fortæller, at Microsoft har bemærket en ny trend i forhold til de store forretningssystemer:
– Den store trend, vi ser nu, er, at man ikke bare går i gang med ERP for ERP-systemets skyld. Den store drivkraft bag ERP-projekter i dag er netop Internet of Things, machine learning og Big Data. 

I mange år snakkede Microsoft om "mobile first" og "cloud first". Nu snakker it-giganten om "intelligent cloud" og "intelligent edge".

- Tidligere snakkede vi om stordriftsfordelene ved skyen. I dag handler cloud ikke om omkostningsreduktion. Det handler om at kunne lave smarte løsninger og at sammenkøre sine data samt muligheden for at integrere med data fra andre kilder, siger Dolven.

- Selskabets vigtigste data ligger i forretningssystemerne. Disse data er forudsætningen for, at virksomheden skal kunne lave nye tjenester, afslutter han.

Smart affaldshåndtering

IoT bruges i dag bl.a. af skadedyrsbekæmperen Anticimex til at overvåge status for firmaets skadedyrsfælder. I stedet for at følge faste rutiner for kontrol og tømning af fælderne, bliver de tømt af Anticimex efter behov. Samtidig bliver fælderne først vedligeholdt eller skiftet ud, når det faktisk er nødvendigt.

Tilsvarende løsninger for affaldscontainere afprøves nu mange steder. Data fra sensorer, som måler affaldsmængde og lugt, føjes til forretningssystemer, der genererer ruter for tømning baseret på affaldscontainernes faktiske tilstand.

Således slipper man for at tømme tomme containere, ligesom man også undgår ildelugtende og/eller overfyldte affaldsspande. Desuden sparer man penge, fordi affaldstømningen bliver mere effektiv.

EG størst inden for Dynamics 365

Dynamics 365 blev lanceret i sommeren 2016. På trods af mange ændringer undervejs, bl.a. i forhold til licensmodeller, har den nye cloudløsning givet mange nye kunder og opgraderingsprojekter fra trofaste Dynamics-brugere. Og Norge er det land i Europa med næstflest Dynamics 365-projekter – EG Norge er leverandør af næsten halvdelen af disse.

At Microsoft er nyskabende understreges også af de store analyseinstitutter. Gartner placerer Dynamics 365 øverst til højre i sin magiske kvadrant Sales Force Automation sammen med Salesforce. Også Forrester Research mener, at Dynamics 365 er blandt verdens mest innovative forretningssystemer i "The ForresterWave".

EG Norge blev kåret som Norges bedste Microsoft Dynamics 365-partner i 2017. Her kan du læse mere om, hvordan EG kan hjælpe din virksomhed med Dynamics 365.