I 2020 kan ERP være forsvundet fra hylderne

ERP-løsningen som koncept vil i de kommende år gennemgå store forandringer. Og allerede om 3 år spår Bo Hjort Christensen, professor ved Handelshøyskolen BI i Oslo, at producenter vil være stoppet med at bruge begrebet ERP, når vi beskriver nye produkter.

Bo Hjort Christensen, højskolelektor Handelshøyskolen BI

ERP-systemer har længe været centralnerven i de fleste virksomheders it-systemer. Men om få år, kan det, vi i dag kender som ERP-systemet, været forsvundet. Løsningen vil blive transformeret fra den alt-inkluderende platform vi kender i dag til en række individuelle tjenester, forudser professor Bo Hjort Christensen fra Handelshøyskolen  BI i Oslo, en af Skandinaviens mest anerkendte ERP-eksperter.

Vi tog en snak med ham for at høre mere om, hvordan han ser på ERP-systemets rolle i en verden hvor Cloud, Internet of Things og Business Analytics stadig bliver en større del af virksomhedens IT-arkitektur.

"Tjenester vil blive samlet under forskellige brands, som eksempelvis Dynamics 365 fra Microsoft. Her har de erstattet ERP med services som Sales, Field Service, Operations, Customer Service, Project Services etc. Så når du i fremtiden vil have et program til fakturering, vil tjenesten hedde Fakturering og ikke ERP," forklarer Bo Hjort Christensen.

­Den samlede ERP-pakke er designet til On-premise
ERP og CRM-begreberne er betegnelser, som er skabt i et on-premise regime, hvor man køber en samling af produkter – som eksempelvis Office-pakken, med både Word, Excel og PowerPoint under et. Men i og med, at markedet går mod flere og mere specialiserede cloud-tjenester, er det helt unødvendigt at holde fast i de gamle termer, fordi tjenesterne i dag kan købes hver for sig.

"For bare nogle få år siden var der flere aktører, som pointerede, at det i løbet af en årrække ville blive "cloud first". Men i dag taler de samme om "cloud only", hvilket viser, at cloudtjenester er fremtiden. Det vil dog tage lang tid, før det bliver en realitet, at alt og alle er i skyen. Det vil først ske længe efter 2020, understreger Bo Hjort Christensen.

I 2020 vil vi derfor begynde at se produktkataloger fra it-leverandører, hvor moderne cloud-baserede tjenester kan integrere til forskellige, ældre on-premise-systemer på tværs af leverandører, som langsomt vil blive skiftet ud i løbet af en årrække.

5 ERP-udviklingstræk mod 2020

  1. Det går mod Multi-Tenant Public Cloud
  2. Det går mod færre og mere dominerende brands
  3. Tjenesternes arkitektur tillader i større grad end tidligere kundetilpasninger, egenudviklede komponenter og integration mod tredjepartsprodukter.
  4. Versionsopgraderinger bliver små og hyppige
  5. Løsningernes brugerflade bliver så enkel, at det kræver marginal oplæring

Kilde: Bo Hjort Christensen, 2017

I fremtiden vil vi også se, at selskaber kommer til at købe tjenester fra forskellige leverandører for på den måde at sammensætte den bedst mulige samlede pakke, der matcher virksomhedens behov optimalt. Det kan dog stadig være fornuftigt at købe flere tjenester fra en enkelt leverandør, som Microsoft, SAP eller Oracle, fordi det blandt andet sikrer sporbarheden og en konsistent database, forklarer Bo Hjort Christensen.

Effektivitet er et nøgleord i fremtidens it-system
"Det som kommer til at kendetegne en god forretningsproces i tiden fremover vil være hastighed, skalerbarhed og god balance mellem den manuelle og automatiserede arbejdsdeling. Det vil også være vigtigt at kunne analysere processer for at skabe et godt beslutningsgrundlag for yderligere procesforbedringer, pointerer Bo Hjort Christensen.

For at blive en vinder i fremtidens marked, bliver virksomheder nød til at tænke effektivisering ind i it-setuppet. Og dermed indgår også overvejelser om, hvor man får den højeste grad af kvalitet til prisens. Noget Bo Hjort Christensen forudser mange vil finde i en Multi-Tenant/public cloud model.

"Det er helt åbenlyst, at denne model er den mest effektive måde at levere og forvalte en tjeneste på. Med public cloud tjenester deles virksomheder om omkostninger til et bredt spekter af ressourcer, selve CPU-kraften i tjenesten og opgraderinger af systemet.

Annonce
Annonce

Bo Hjort Christensen, professor på Handelshøjskolen BI, Oslo.

Bo Hjort Christensen er en anerkendt Skandinavisk ekspert i IT-strategi, ERP-systemer og –arkitektur. Han er forfatter og medforfatter til flere bøger om emnet og er en populær foredragsholder.