Forening giver forsyningsselskaber baghjul

Danske forsyningsvirksomheder bliver presset af noget så gammeldags som en indkøbsforening.

Brains

Vi er jo alle afhængige af, at strømmen kan flyde frit fra stikkontakten. Derfor er formålet med Elforbundet.dk at presse elselskaberne til billig el, og derved spare penge på elregningen. Foto: Getty Images

Disruption: På får år har Elforbundet.dk med 23.000 medlemmer markeret sig som Danmarks største indkøbssammenslutning for el og presset priserne på strøm med op til 25 %. 

Forhandlingerne varetages af forbrugerjurist Morten Sinding, som ikke selv mener, at foreningen gør noget som alle andre ikke kunne gøre: 

- Vi har jo ikke nogen voldsom forretningsmodel. Indkøbssammenslutningen er et frivilligt initiativ med elkunder, der deltager gratis.

Men naturligvis er vi hjulpet på vej af, at der generelt er et stigende fokus på elpriser i Danmark. Vi er jo alle afhængige af, at strømmen kan flyde frit fra stikkontakten. Derfor er formålet med Elforbundet.dk at presse elselskaberne til billig el, og derved spare penge på elregningen, forklarer Morten Sinding.

Flere medlemmer giver større rabatter
Indkøbssammenslutningen bygger ganske enkelt på den kendsgerning, at elselskaberne er villige til at give en lavere elpris, når flere køber større ind sammen.

- Når elselskaberne få mange kunder på én gang, er de villige til at give en klækkelig rabat på elprisen. De forbruger, som i dag køber el hos de dyreste selskaber kan spare helt op til 1.415 kr om året ved et forbrug på 4.000 kWt, forklarer Morten Sinding. 

Gratis for medlemmerne
Det er gratis og uforpligtende at være medlem af Elforbundet.dk, og hvert enkelt medlem skal altid aktivt vælge en aftale til, førend et kundeforhold kan etableres. 

Elforbundet.dk presser elselskaberne ved løbende at gennemføre en række budrunder med de interesserede elselskaber for at se, hvem der vil give de største rabatter til medlemmerne. 

- Alle elselskaber er inviteret til at byde ind, når vi afholder budrunder, og siden 2011 har vi haft fem forskellige leverandører.

Forbrugerne ændrer holdning
Tidligere har det været svært at få forbrugerne til selv at vælge elselskab, men Morten Sinding mener, at blandt andet en række selskabers mere eller mindre optimistiske erhvervseventyr har været med til at ændre forbrugernes holdning til, at strøm bare er noget, der kommer ud af væggen

 - Jeg  tror flere og flere  har oplevet, at de lokale elselskaber har tabt en del penge på forskellige projekter, og det har været med til at øge fokus på muligheden for selv at vælge elselskab til og fra, siger Morten Sinding, der tror, at udviklingen udfordrer de klassiske forsyningsvirksomheder:

- De skal indstille sig på at være koncernmæssigt adskilt fra elhandel, da unbundling er et vigtigt tema. Herudover kunne man forestille sig, at monopolerne over tid bliver brudt. 

Hvem bliver tabere og vindere?
- De effektive forsyningvirksomheder vinder. De selskaber, som gerne vil overleve, skal drives effektivt. Det overskygger alt, mener forbrugerjurist Morten Sinding, Elforbundet.dk.