Dine cloudambitioner snubler, hvis du glemmer fundamentet

Når virksomheder vil udnytte mulighederne i skyen, vil forretningen ofte gerne hurtigst muligt i gang med at indfri platformens potentiale for forretningsudvikling. Men it-fundamentet skal være på plads, før man går i gang med at bygge ovenpå, forklarer Anders Bonde, Solution Architect Manager i Microsoft.

Dine cloudambitioner snubler, hvis du glemmer fundamentet

Billede: lucidtech

Potentialet for forretningsudvikling i skyen er stort – det ved de fleste topledere i det danske erhvervsliv allerede. Derfor oplever it-afdelingen i mange danske organisationer lige nu et stort pres, for hurtigst muligt at indfri de forventninger, som forretningen har til nye initiativer og muligheder på cloud-platformen.

Før du kan gå i gang med avanceret dataarbejde, kræver det dog, at du allerede har de mere basale ting på plads, forklarer Anders Bonde, Solution Architect Manager i Microsoft. Der er nemlig ikke noget lavt gærde at springe over.

"Du kan ikke starte med machine learning og Internet of Things, hvis du ikke har databaser og servere klar. Det giver ikke mening, før du har styr på det grundlæggende. Det handler om at få flyttet servere og gøre platformen klar – så kan forretningen efterfølgende slå sig løs med Artificial intelligence, Hadoop-kuber og alt muligt andet. Men starter vi der, så går det hele fra hinanden, før vi overhovedet kommer i gang."

It-afdelingen skal have fingrene ned i en ny platform
At flytte sin it-infrastruktur kræver derudover også en helt ny tilgang for en it-afdeling, der har været vant til selv at have servere i virksomheden. For hvor du før havde en skruetrækker i hånden, skal dine servere nu kodes på din virtuelle platform – og det kan være en stor ændring for mange erfarne it-folk.

"Vi har netop haft 100 mennesker på bootcamp, hvor vi samlede en stor gruppe erfarne infrastruktur-flok, som sad og kodede en hel dag. Det er helt nyt for dem. De skal lære, at de skal kode deres infrastruktur - infrastructure as code. Skal du have en ny server? Så skal du kode den. Så du skal til at lave templates og modeller, som du gemmer, opdaterer og versionsstyrer. Det er noget helt andet end at håndtere kabler, netværk og fysiske bokse. Og det ligger langt fra det, de kan i dag," siger Anders Bonde.

En anden udfordring er måden, man arbejder med cloud. Eksempelvis indregner mange besparelsen ved at kunne slukke for servere, der kun skal køre en gang om måneden eller ugen, når de træffer beslutningen om at gå i skyen. Det kræver dog, at det rent faktisk også bliver gjort.

"Det er en kæmpe udfordring i business casen. For du betaler, når serveren er tændt. Og du betaler ikke, når den er slukket. Mange kommer fra en situation, hvor de altid har 20-30% for mange servere, for så har du, til det du skal bruge, når der er pres på systemet. Derfor viser der sig også en stor besparelse i business casen, når du ikke længere skal betale for de servere. Men får du ikke gjort det til en del af rutinen, at I slukker for ubrugte servere, så får du bare en hosting-tjeneste uden gevinst. Derfor kræver skiftet til cloud en gennemgribende change management-proces i it-organisationen," forklarer Anders Bonde.

En struktureret migreringstilgang frigør ressourcer
Step 1 er altså at gøre it-medarbejderne klar til at arbejde med infrastruktur i skyen – både teknisk og processuelt. Step to er en omfattende plan for, hvordan man flytter sine workloads i skyen. For ellers har det historisk endt med enkeltprojekter, som aldrig er blevet taget videre, fortæller Anders Bonde

"Vi har set mange, som gerne vil have et udviklingsmiljø i skyen, men så stopper det der. De kommer aldrig videre, fordi det ikke prioriteres. Men skal du have fordelen af cloud, så skal du i gang med en plan for, hvordan du rykker hele eller store dele af dit it-setup i skyen."

Og det er en nødvendig øvelse, især med en forretning, der presser på for at komme i gang.
"Ting tager tid, og det er ikke en lille ændring at gå i skyen. Det er et fundamentalt anderledes setup. Samtidig står hele forretningen utålmodigt og stamper i jorden for at komme i gang, fordi de ser alle de gode ting, cloud kan gøre. Og det lægger vægt på en i forvejen presset it-afdeling," siger Anders Bonde.

Dermed kan cloud migrationen også være med til at løse et af de problemer, der ifølge Anders Bonde plager mange it-afdelinger – både i Danmark og globalt – nemlig at it ofte ikke får lukket ubrugte servere og forældede systemer:

"Ofte er der ikke styr på, om de gamle systemer bliver brugt, og om der ligger noget på dem, som skal gemmes. Så man holder dem kørende for en sikkerheds skyld. Hos Mærsk lukkede vi 70% af deres servere, da vi flyttede tre regionale datacentre i cloud. De blev simpelthen ikke brugt, men ingen havde turde slukke for dem. Derfor går en stor del af business casen for cloud ud på at lukke unødvendige og ubrugte servere og systemer, få flyttet alt det nødvendige indhold i skyen og frigøre ressourcer, så IT kan få en masse vedligeholdelsesopgaver hældt af skulderen. Så er der pludselig ressourcer til den forretningsudvikling organisationen efterspørger."