Cloud'en kommer – så hvordan bliver du klar?

Microsoft satser 100 % på skyen. Har du valgt Dynamics-platformen som grundlaget for dit strategiske it-setup, er det derfor ikke et spørgsmål om, hvorvidt du skal i skyen, men hvornår. Så hvilke skridt skal du tage for at blive klar?

Cloud'en kommer for virksomheder på Microsofts Dynamicsplatform - så hvad skal du gøre inden det sker?

Hvis din virksomhed bruger Microsofts Dynamics-platform, står du i de kommende år over for et valg: Enten skal du skifte system, eller også skal du i skyen.

Microsoft lægger ikke skjul på, hvilken vej det bevæger sig, når det kommer til virksomheds-it. Det går kun én vej, og det er op i skyen. Så har du allerede en Dynamics-platform, vil du i løbet af ganske få år skulle træffe en vigtig beslutning:

"Enten skal du i skyen, eller også skal du vælge en anden platform. Så simpelt kan man faktisk sige det. For Microsoft er i fremtiden en cloudplatform. Og jo hurtigere du træffer den beslutning, jo hurtigere kan du begynde at gøre dig klar til fremtiden," fortæller Anders Borggaard Jensen, direktør for Service Offerings i EG.

Anders Borggaard Jensen er ansvarlig for it-koncernen EG's service- og produktudvikling – og hos it-koncernen er der ikke nogen tvivl om, hvor det bevæger sig hen.

"Jeg tror ikke, at der findes en Microsoft-partner i dag, som ikke arbejder frem mod at supportere og udvikle produkter i skyen. Vi vil selvfølgelig stadig supportere vores kunder på eksisterende løsninger – også langt ud i fremtiden. Men angående opgraderinger og nye investeringer så vi i 2016 vægten tippe hårdt fra on premises til skyen – og det er en trend, som kun vil accelerere. For langt de fleste virksomheder er it midlet til effektiv virksomhedsdrift og ikke målet i sig selv. Men samtidig er it også midlet, der gør forskellen, når forretningspotentialet i fremtiden skal forløses. Her skal virksomhederne og deres it-afdeling kunne frigøre tilstrækkeligt fokus fra driftsopgaver til at kunne udnytte mulighederne. Og netop derfor er skyen et attraktivt alternativ," forklarer han.

Du kan ikke gennemskue spaghettikode
Netop flytningen til cloud præsenterer mange virksomheder for en udfordring, når de går fra et tilpasset og skræddersyet ERP-setup til et standardiseret cloudbaseret Software as a Service-koncept, forklarer Microsoft MVP og Enterprise Architect hos EG, Kurt Hatlevik.

"Dynamics 365 er bygget til fremtidens it-krav, hvor performance, standardisering og stabilitet er et absolut krav i et Software as a Service-miljø. Og det udgør et stort skift fra den verden, de fleste oplever i dag. Mange virksomheder er vant til, at specialisten i virksomheden eller det lokale konsulenthus kan fikse alt med et SQL-job og tilrette systemet. Den dør lukker Microsoft nu."

Selvom hurtige, lokale justeringer fikser problemerne på den korte bane, skaber det ofte andre problemer i det lange løb, når systemet ændres gang på gang for til sidst at blive et kludetæppe af tilpasninger – det, man kalder spaghettikode.

"Til sidst stoler brugerne ikke på informationerne længere – for der opstår fejl, og ingen kan gennemskue, hvordan tilpasningerne påvirker data, når de kobles sammen. Det er det problem, Microsoft nu forsøger at løse med et robust system koblet med den nyeste cloudbaserede teknologi. På den måde vil du altid kunne stole på systemets behandling af data – for ingen kan ændre det."

Datakvaliteten skal være i orden, før I skifter
En af konsekvenserne ved at overgå til et standardiseret setup er, at du skal have styr på kvaliteten af de data, du importerer til systemet, før du gør det. Ellers risikerer du at få problemer.

"Der er ingen simpel metode til at rette fejl eller fikse kvaliteten af data, når først de er inde. Du kan ikke bare lave et script eller er SQL-job – for der er ingen direkte adgang til databasen, og du ejer ikke infrastrukturen. Så før du går i skyen, skal du simpelthen have styr på datakvaliteten. Der er ingen vej udenom," forklarer Kurt Hatlevik.

Og selvom det kan virke besværligt, er der dog ingen tvivl om, at det er den vej, det peger for alle it-platforme – i skyen eller ej.

"De fleste virksomheder og CIO's har som udgangspunkt, at de skal anvende mest mulig standard. For de har oplevet alle problemerne, når tilpasninger ødelægger et system. Og er man på en Microsoft-platform, er der nu ingen vej udenom. Men hvis man tager sine forholdsregler, indhenter den rigtige ekspertise, får styr på datagrundlaget og lærer at arbejde med standardsystemerne, vil man om få år høste gevinsterne i form af langt hurtigere og bedre it-værktøjer, der kan danne grundstammen i virksomhedens digitale forretningsudvikling," fortæller Anders Borggaard Jensen.