Disruption: Du må leve med  digitaliseringen

Digitaliseringen går verden rundt, og intet stopper den. Så derfor må du bare lære at leve med forandringerne, mener tidligere svensk statsminister

Tidligere svensk statsminister: Hvordan påvirker digitaliseringen erhvervslivet og vores hverdag?

Digitalisering, politik og globalisering styrer både erhvervslivet og vores hverdag. Foto: Fredrik Reinfeldt og Colourbox.

Disruption: Digitalisering, poltik og globalisering påvirker både erhvervslivet og hvordan, vi lever vores liv. Derfor skal vi hurtigt forholde os til forandringer og tage ansvar. Det sagde den tidligere svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, i sit foredrag på EG Vinterträff 2017.

Verdens befolkningstilvækst eksploderer, og intet sted er trenden mere tydelig end i Kina, som har den hurtigst voksende middelklasse på globalt plan. Herefter kommer Indien og ikke mindst Afrika. Urbaniseringen bliver også mere og mere udbredt, mens vi samtidig bliver ældre som følge af fremskridt inden for medicin og en sundere livsstil.

Alligevel lever vi en i en verden med mere politisk uro, end vi har set det længe, med store udsving, som lynhurtigt kan ændre på de kendte forudsætninger. Hertil kommer, at fremtidens arbejdspladser kommer til at se væsentligt anderledes ud end i dag på grund af den digitale revolution.

Det var blandt hovedpointerne i et foredrag om digitaliseringens og globaliseringens politiske virkninger og konsekvenser for både vores fælles hverdag og for erhvervslivet, som den tidligere svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, holdt i forbindelse med inspirationsdagen ”EG Vinterträff 2017”, hvor TransformationTools var til stede.

Digitaliseringen forandrer spillereglerne

Digitaliseringen er nemlig eksploderet i løbet af de seneste år. Og i takt med fremkomsten af nye teknologier som robotter, automatisering og kunstig intelligens opstår der helt nye vilkår for os mennesker.

- De virksomheder, som kommer til at få succes i fremtiden, bliver dem, som bidrager til teknologi-skiftet og investerer i digtaliseringen. Samtidig indebærer digitaliseringen ikke kun positive forandringer. Det er vigtigt at huske, at mønten også har en bagside, sagde Fredrik Reinfeldt.

Sverige på digital forkant

Sverige er kommet langt og har været tidligt ude med digitalisering. Der findes i alt 37 såkaldte unicorns i hele Europa (digitale og innovative virksomheder, som er helt på forkant med udviklingen), og hele syv af disse er svenske – såsom Skype, Klarna, iZettle og King.

- Vi er på forkant, når det gælder teknologi, og i Sverige har vi meget at være stolte af. Men det er vigtigt, at vi ikke overser begrebet disruption, hvilket indebærer, at markedsforudsætningerne ændrer sig fundamentalt som følge af digitaliseringen. Det betyder, at den måde vi arbejder og lever på, vil forandre sig radikalt. Gammelkendte sandheder gælder ikke længere, sagde den tidligere statsminister.

Forandringer – positive i teorien, men ikke praksis

Mange virksomheder er i teorien positivt indstillet over for forandringer, men når det gælder deres egen forretning, modsætter de sig i praksis digitaliseringen. Men de virksomheder, som enten ikke orker eller ikke tør tage skridtet og derfor bliver for langsomme, risikerer helt at forsvinde.

- Digitaliseringen betyder, at vi får et helt nyt arbejdsmarked med helt nye livsvilkår. Et Oxford-studie viser, at hele 47 % af alle amerikanske jobs vil forsvinde eller se helt anderledes ud i fremtiden, og i Sverige vil vi se endnu større forandringer end i USA, advarede Fredrik Reinfeldt.

Nye erhverv vokser frem med digitaliseringen

I fremtiden kommer børn til at uddanne sig til erhverv, som endnu ikke findes, og de kommer til at arbejde for virksomheder, som endnu ikke er grundlagt. End ikke medicinstudiet er sikkert, for lige nu udvikles lægerobotter, som kan lære alt, der nogensinde er skrevet om den menneskelige anatomi – på et splitsekund – ikke på de syv år, som det tager at blive læge.

- Hvem er sikker med en sådan udvikling i fremtiden? Vi må tage et ansvar, og vi kan ikke være naive eller blåøjede. Frem for alt robotter og kunstig intelligens kommer til at sætte mange ting på spidsen. Vi må ikke undervurdere, at mennesker har brug for at gøre gavn og have noget betydningsfuldt at tage sig til, ellers risikerer de destruktive egenskaber at tage over. Det handler altså ikke bare om teknologiske forandringer, men også om hvordan vi skal leve i fremtiden, afsluttede Fredrik Reinfeldt sit foredrag.