Data bevarer produktion i Danmark

Effektiv digitalisering kan i høj grad være med til at fastholde produktionsarbejdspladser i Danmark. Dermed øger virksomheder samtidig både brand-værdi og konkurrencekraft, mener professor.

Data bevarer produktion i Danmark

Et stigende antal virksomheder i den danske procesindustri har fået øjnene op for fordelene, der er forbundet med at holde produktionen i Danmark frem for at lægge den i klassiske lavtlønslande. Det fortæller professor Jan Stentoft, der er ekspert i supply chain management på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på SDU. Samtidig understreger han, at det kræver effektiv digitalisering, hvis fordelene skal høstes. 

”De seneste tal viser, at der er kommet en stigende interesse for at holde produktionen i Danmark og endda for at trække produktion hjem igen – dermed ikke sagt, at udflytningen er stoppet, men hastigheden er sat væsentligt ned,” siger han og forklarer, at tendensen skyldes fremkomsten af et mere dynamisk perspektiv som følge af globaliseringen. 

”Kunderne ændrer sig, lovgivninger i de enkelte lande ændrer sig, og det gør ting som transportomkostninger også. Tingene arbejder hele tiden, og derfor er betingelserne for produktionsvirksomheder også under konstant forandring,” siger han. 

 

It er afgørende 

Han fremhæver elementer som koordinationsomkostninger, kvalitet og ledelsesudfordringer som faktorer, der kan skabe problemer ved udflagning af arbejdspladser. Dertil kommer udviklingen i samfundet, hvor det at købe danskproducerede varer i stigende grad har betydning for den enkelte forbruger. 

”Det skaber interesse hos virksomhederne for at holde hele eller dele af produktionen hjemme – det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er enten eller. For mange virksomheder er der stadig fordele ved at producere både ude og hjemme,” siger Jan Stentoft og fortsætter: 

”Men uanset hvilken model man vælger, stiller det krav til virksomhederne om at have styr på sine data, hvis man vil øge sin produktivitet.” 

 

Fuld transparens 
Ifølge professoren gælder det ikke mindst virksomheder, der driver produktion i et højomkostningsland som Danmark. 

”Hvis din virksomhed skal være konkurrencedygtig, skal du have fuld indsigt i, hvad den effektive maskintid er. Hvornår tjener du pengene, og hvor kan du effektivisere. Den transparens er der nogle virksomheder, der ikke har, og de vælger så på den baggrund at lægge tingene ud af landet,” siger Jan Stentoft. 

Dermed går disse virksomheder glip af de åbenlyse fordele ved at holde beslutningsprocesser korte. 

”Det handler ikke kun om det tekniske. Det er også kvalitetsstyring, og det handler langt hen ad vejen om mennesker,” siger Jan Stentoft og understreger, at hvis du skal vide, hvor du skal korrigere, så skal du samle data og analysere på dem. 

 

Et skridt op i teknologi 
Netop dataindsamling og -analyse er et afgørende element i beslutningsprocessen, når virksomheder overvejer udflytning af hele eller dele af produktionen. Det fortæller branchespecialist i EG Henrik Stigkær, der netop hjælper virksomheder med at udnytte digitaliseringens muligheder. 

”Når jeg møder virksomheder i procesindustrien, er det jo ofte i forbindelse med, at der skal laves om på produktionen, hvor outsourcing er en af mulighederne. Her vælger en del virksomheder i stedet at gå et skridt op i teknologigrad,” siger han og forklarer, at virksomhederne dermed skærer ned på ressourceforbruget og op for produktiviteten. 

”Det er i høj grad it-siden, der muliggør det ved i første omgang at sikre indsamling af de rigtige data og derfra udvikle bedre kontrolsystemer,” siger Henrik Stigkær. 

 

Høje krav til agilitet 
En af de bekymringer, som Henrik Stigkær ofte møder hos virksomheder, er øget behov for agilitet og omstilling som følge af nye krav fra kunderne. 

Henrik Stigkær forklarer, at produkter, der tidligere havde en lang levetid, i dag  udskiftes hurtigere. Det betyder, at innovationsdelen er vokset og dermed også kravene til hurtig omstilling af produktionen. 

”For at kunne styre det skal du have et effektivt it-system, der kan håndtere alle aftaler og hele vejen mellem underleverandører og kundeside,” siger han og fremhæver, at det både gælder virksomheder, der har hele eller dele af produktionen i udlandet, og – ikke mindst – virksomheder, der vælger at blive i Danmark. 

”Det at kunne omstille sig hurtigt er netop det væsentlige argument for at blive hjemme, og her er du nødt til at have en fuldt integreret planlægning,” siger han. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce