
Servitization bliver stadig vigtigere for producenter på tværs af brancher og sektorer. I dag køber England sin togdrift ved en servitization-aftale med Hitachi. Foto: Hitachi
England køber togdrift som en service.
Servitization bliver stadig vigtigere for producenter på tværs af brancher og sektorer. I dag køber England sin togdrift ved en servitization-aftale med Hitachi. Foto: Hitachi
Leif Håvar Kvande er redaktør for TransformationTools.no. Tidligere har han blant annet jobbet i nesten ti år som journalist i og redaktør for Finansavisens IT-seksjon, som IT-konsulent i Atea og som journalist og redaktør i flere blader og magasiner.
Til daglig er Leif Håvar kommunikasjonsdirektør i EG Norge.
Kontakt og følg Leif Håvar Kvande
Servitization øger både omsætningen og lønsomheden. Se, hvordan Hitachi og Rolls-Royce gør.
Servitization er en trend, der spreder sig på tværs af brancher og sektorer, især i den vestlige verden. Begrebet dækker over overgangen fra "kun" at producere produkterne til at levere dem som en service.
Der findes en lang række mere eller mindre kendte eksempler på dette. En af verdens største servitization-aftaler er Hitachis kæmpeaftale om at levere "tog som en service" til det britiske transportministerium.
Aftalen til en værdi på omkring 60 milliarder dollar dækker, at Transportministeriet vil erstatte de 40 år gamle dieseltog InterCity 125 og InterCity 225 med det elektriske højhastighedstog Hitachi Class 800. Normalt ville Transportministeriet købe eller leje deres nye tog. Men ingen af delene er tilfældet her.
I stedet har de engelske transportmyndigheder købt en transportservice fra aftalte steder på aftalte tidspunkter. Og som en del af aftalen sikrer Hitachi, at togene kommer og går fra de aftalte steder og til de aftalte tidspunkter, samtidig med at Hitachi er ansvarlige for uddannelse, vedligeholdelse og service samt jernbaneinfrastrukturen.
"Hitachi tager en stor økonomisk risiko," sagde Hu Yoshida, global teknologileder i Hitachi, på sin blog.
Hitachi tager en stor økonomisk risiko
Ved at købe transportløsninger fremfor togsæt og jernbaner ændrer den engelske stat kapitalintensive investeringer i infrastruktur til lavere og mere forudsigelige driftsomkostninger - fra capex til opex, i finansielle termer.
Togproduktion er en særdeles kapitalintensiv branche, som konstant er under pres. Traditionelt set kommer branchens lønsomhed via effektiv udvikling, produktion samt vedligeholdelse og service. Men nu kommer Hitachi til England med en helt ny forretningsmodel.
"Hitachi er overbevist om, at vi kan levere "tog som en service" på rentabel vis ved omfattende brug af big data og dataanalyse. Blandt andet fordi togene er udstyret med en række sensorer, der giver mulighed for overvågning, analyse, kontrol og vedligeholdelse i realtid," skriver Yoshida. Hvilket han i øvrigt også forventer vil føre til færre aflysninger og flere tog til tiden.
"Ændringen i Hitachi er drevet af dataanalyse og big data samt en meget tættere integration mellem virksomhedens afdelinger. De sidste 15 år har vi været kendt som en virksomhed, der producerer udstyr til datalagring.
Hardware vil altid være nødvendigt, men du vil ikke kun sælge hardware eller produkter. Kunderne vil have løsninger fra A til Z – også når det gælder stater og infrastrukturløsninger" siger Bob Plumridge, som er Chief Technology Officer for Hitachi, EMEA region i The Inquirer.
Et andet eksempel er Rolls-Royce, som er gået bort fra at sælge jetmotorer og nu i stedet tilbyder at levere "timer i luften" via sin servitization-model TotalCare. Med TotalCare betaler luftfartsselskaber ikke længere for køb eller leje af jetmotorer, men i stedet for et aftalt antal timer i luften.
Rolls-Royces opgave bliver derfor at sikre, at deres jetmotorer konstant er i stand til at levere den ønskede ydelse, blandt andet ved at nedsætte antallet af reparationer og udskiftninger samt udgifterne til reservedele. Ellers ryger økonomien for Rolls-Royce.
Rolls-Royce har også siden indførelsen af TotalCare fordoblet den gennemsnitlige levetid for motorerne og reduceret nedetiden. Det har Rolls-Royce blandt andet gjort ved hjælp af sensorer, Internet of Things, dataindsamling og dataanalyse.
Viktor Avlonitis, Thomas Frandsen, Juliana Hsuan og Christer Karlsson fra Copenhagen Business School (CBS) har undersøgt, hvorfor servitization-trenden vender i rapporten "Driving Competitiveness Through Servitization". Her fremhæves blandet andet ønsket om at knytte kunderne tættere til sig samt højere krav fra kunderne og pris pres på produkter/ydelser.
Tre resultater fra rapporten
"Servitization er en særdeles vigtig konkurrencemæssig fordel. I sin mest avancerede form er servitization en forretningsmodel, der binder produkter og services sammen til én levering", konkluderer rapporten blandt andet.
Se hele rapporten her.
Læs også: Hvor står du i forhold til den digitale revolution?
Læs mere om Internet of Things
Tilmeld dig vores nyheder fra DXC Technology, og få strategisk inspiration og konkrete forslag til, hvordan din virksomhed bedst udnytter de digitale muligheder - direkte i din indbakke.
Hos DXC har vi spændende tilbud og nyheder om vores produkter, løsninger og tjenester, som vi vil orientere dig om via e-mail. Vi bruger dine oplysninger til at forudsige, hvad du måske er interesseret i. Vi behandler dine data med respekt, og du kan læse om vores databehandling på vores side om privatlivspolitik.
Når du giver tilsagn om DXC databehandling, giver du samtidig DXC muligheden for at markedsføre skræddersyet indhold til dig. Databehandling giver DXC mulighed for at anvende dine oplysninger til at levere det mest relevante indhold og oplevelser på websites. Denne tilladelse kan trækkes tilbage når som helst. For flere oplysninger om, hvordan information bruges, se DXC's privatlivspolitik.