
Selvom EduLab er overbeviste om, at dataetik er en god forretning, er der også situationer, hvor kommercielle mål ramler ind i dataetikken.
Det danske firma EduLab har udarbejdet et datakundeløfte i form af et sæt dataetiske retningslinjer og en forståelig privatlivspolitik, hvor de fortæller, hvad de gør og ikke gør med data. En dataetisk rollemodel, som de fleste tjenester målrettet børn og mange andre kunne lære af.
Selvom EduLab er overbeviste om, at dataetik er en god forretning, er der også situationer, hvor kommercielle mål ramler ind i dataetikken.
Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver
Medstifter af tænkhandletanken Dataethics.eu
Medforfatter af bogen Dataetik - den nye konkurrencefordel (2016), Fake It (2012) og andre. Tidligere journalist på Politiken, chefredaktør på Tænk og rådgiver i Berlingske Media. I dag holder hun foredrag om datatidsalderen og digitalt selvforsvar for individer og om dataetik for virksomheder, som hun også rådgiver i at håndtere data på en ansvarlig måde.
Hun brænder for, at Norden - og Europa - ændrer den digitale infrastruktur, hvor det er mennesket i centrum og i kontrol over egne data.
Hjemmeside: dataethicsconsulting.com
dataethicsconsulting.com
Kontakt og følg Pernille Tranberg
Dataetik: “Som ledende markedsudbyder af en digital matematikportal til skoleverdenen har EduLab et etisk ansvar. Det ansvar tager vi ikke alene på os, vi tager det alvorligt.”
Sådan skriver den danske virksomhed EduLab, hvis mission er at gøre verdens børn bedre til matematik, på deres hjemmeside.
Og når man møder dem i deres ydmyge lokaler skråt over for Vanløse Station, hvor de sidder møvet sammen på grund af vokseværk, er der ingen tvivl om, at ønsket om at behandle børns dataetisk ansvarligt er mere end dybfølt.
- Vi laver uddannelse. Det handler også om dannelse. Og det handler om at opføre sig ordentligt. Vi vil gerne passe på data og opføre os ordentligt, og det kan så også være en fordel for vores forretning, siger stifter og direktør Kasper Holst Hansen.
Han er sikker på, at dataetisk adfærd bliver et konkurrenceparameter.
- Men kun kortvarigt. For det bliver hurtigt det normale. De af vores konkurrenter, der ikke kan garantere dataetik, får dødsstødet, mener han.
80.000 danske børn logger dagligt ind på portalen matematikfessor.dk for at lave øvelser og lektier i matematik.
Lærere og forældre kan følge med i børnenes udvikling i matematiske kompetencer. Også i Norge og Sverige og meget snart Holland bliver børn venner med Fessor.
EduLab sælger private abonnementer til forældre og abonnementer til skoler. Forældrene taster selv den nødvendige data ind og giver samtykke til, at deres børn bruger platformen.
Når det gælder skoler, får EduLab almindelige data som navn, klasse, skole og lærer fra STIL, Styrelsen for IT og Læring. Og så genererer de selv en masse data i form af besvarelser, som de analyserer, så forældre og lærere kan følge progressionen i børnenes matematikfærdigheder.
Børnene har også adgang til data, men ikke til alt, fx får de ikke at vide, at de befinder sig på 3. klasses niveau, hvis de går i 6. klasse. Det får kun lærerne, så de ved, hvor de kan sætte ind over for den enkelte elev. For nogle år siden havde EduLab også et skolegårdsagtigt spil – Drengene mod pigerne – på platformens forside. Men det har de skrottet.
- Jeg blev ringet op af en kvindelig matematikforsker, der kritiserede det. Hun sagde, at det var hårdt nok i forvejen at være kvinde inden for matematikken. Så vi fjernede det. Det gik op for os, at vi har et herrestort ansvar, og hvor meget vi kan påvirke, siger Kasper Holst Hansen.
Ifølge EduLabs it-chef Lotte Ludvigsen har virksomheden ikke brug for data som øjenfarve, højde, sprog eller køn. De ser på adfærden og progressionen i kompetencerne. I det hele taget arbejder de på at få så lidt data ind som muligt – dataminimering, som er et af EU-dataforordningens principper.
De bruger ikke CPR-numrene, som de får med pakken fra STIL. Og de arbejder med at få skrevet de data ud af pakken, som de ikke har brug for, men får af historiske årsager, fx køn. De har ikke tredjepart-cookies på deres portal, som børnene bruger, og heller ikke SoMe-plug-ins, som så mange andre websites begår sig i. Det er for at forhindre deling af børns data med tredjeparter. EduLab sælger heller ikke data til tredjepart og har nogle klare databehandleraftaler med deres underleverandører. Google Analytics bruges kun på deres almindelige websites i markedsføringsøjemed.
Selvom EduLab er overbeviste om, at dataetik er en god forretning, er der også situationer, hvor kommercielle mål ramler ind i dataetikken. For eksempel havde de en heftig diskussion om, hvorvidt de skulle bruge Facebooks retargetting-værktøj, så Facebook-brugere, der har besøgt EduLabs hjemmeside, vil møde annoncer for EduLab på Facebook.
- Det kommercielle og det etiske står nogle gange over for hinanden, siger Lotte Ludvigsen.
- Vi havde en etisk diskussion om det og vil nu teste Facebooks retargetting målrettet lærere. Vi satte aldersgrænsen til 25, så vi er sikre på, at vi ikke rammer børn og unge på Facebook. Så det tester vi af og ser, om det kan give noget.
Ifølge Lotte Ludvigsen er EduLab endnu ikke i hus med fuldt ud at leve op til GDPR. Fx med at få beskrevet alle deres processer og kontroller.
Det med dataetikken er allerede en konkurrencefordel for EduLab på deres eksportmarkeder. I Sverige er det bare noget, deres samarbejdspartner tager for givet. Og da EduLab for nylig indgik en aftale i Holland, var der ingen tvivl om at deres dataetiske retningslinjer havde stor betydning.
- Det er bare fedt at opføre sig ordentligt, siger Kasper Holst Hansen.
EduLabs dataetiske retningslinjer
Tilmeld dig vores nyheder fra DXC Technology, og få strategisk inspiration og konkrete forslag til, hvordan din virksomhed bedst udnytter de digitale muligheder - direkte i din indbakke.
Hos DXC har vi spændende tilbud og nyheder om vores produkter, løsninger og tjenester, som vi vil orientere dig om via e-mail. Vi bruger dine oplysninger til at forudsige, hvad du måske er interesseret i. Vi behandler dine data med respekt, og du kan læse om vores databehandling på vores side om privatlivspolitik.
Når du giver tilsagn om DXC databehandling, giver du samtidig DXC muligheden for at markedsføre skræddersyet indhold til dig. Databehandling giver DXC mulighed for at anvende dine oplysninger til at levere det mest relevante indhold og oplevelser på websites. Denne tilladelse kan trækkes tilbage når som helst. For flere oplysninger om, hvordan information bruges, se DXC's privatlivspolitik.