
Bæredygtighed i fødevareproduktionen skærper kravene til proceskontrol i hele værdikæden. Lad din ERP-løsning løfte opgaven, og bliv lettere bæredygtig. Foto: Getty Images
Forbrugere, kæder og kunder kræver i stigende grad, at fødevareproducenter kan levere bæredygtige produkter – hvilket øger behovet for automatiseret proceskontrol.
Bæredygtighed i fødevareproduktionen skærper kravene til proceskontrol i hele værdikæden. Lad din ERP-løsning løfte opgaven, og bliv lettere bæredygtig. Foto: Getty Images
Mikael Svendsen er journalist og copywriter.
Kontakt og følg Michael Svendsen
Fødevareproducenter har traditionelt fokuseret på pris, kvalitet og konsistens, men bæredygtighed bliver stadig mere afgørende, hvilket skærper kravene til proceskontrol.
"I fødevarebranchen er man meget opmærksom på at have kontrol med sin produktion og sine processer. Det indebærer stor opmærksomhed på at sikre bl.a. kvalitet, sikkerhed, konsistens, sporbarhed og dokumentation fra start til slut, så der ikke slipper produkter på markedet, som ikke bør være der", konstaterer Benny Jepsen, process industry specialist hos EG.
Derimod går de fleste fødevarevirksomheder som hovedregel kun op i bæredygtighed, hvis det er en forudsætning for at drive forretning og sælge sine varer eller indebærer en konkret forretningsfordel.
Proceskontrol, profit og bæredygtighed kan sagtens gå hånd i hånd.Benny Jepsen, process industry specialist, EG.
"Sådan vil det nødvendigvis være på et marked, der er karakteriseret ved meget hård konkurrence og lav avance. Men proceskontrol, profit og bæredygtighed kan sagtens gå hånd i hånd. Ofte er proceskontrollen ikke blot en forudsætning for de to andre faktorer, men i nogle sammenhænge er den endda afgørende for virksomhedens overlevelse", siger Benny Jepsen.
For hvor pris og kvalitet har været blandt de fremmeste konkurrenceparametre på fødevaremarkedet, er der nu også andre faktorer i spil.
Der kommer således stadig flere økologiske og Fair Trade-produkter på markedet. Samtidig gør et stigende antal fødevareproducenter sig anstrengelser for at prioritere fx miljømæssig forsvarlig produktion af råmaterialer – samt for at sikre bedre arbejdsforhold hos underleverandører.
Selv om produkterne bliver dyrere at producere, kan man ofte også tage en højere pris for dem.Benny Jepsen, process industry specialist, EG
Det skyldes overvejende et ændret forventningsmønster hos virksomhedens interessenter. For når et stigende antal kunder prioriterer etisk produktion og bæredygtighed – og gerne vil betale ekstra for produkter fremstillet efter bestemte kriterier – giver det forretningsmæssig mening at imødekomme den efterspørgsel.
Vil du også være mere konkurrencedygtig i fødevarebranchen? Læs mere her
"Selvom produkterne bliver dyrere at producere, kan man ofte også tage en højere pris for dem. Dertil kommer et krydspres fra kæder, der satser målrettet på økologi og i nogle tilfælde slet ikke tager producenter ind, medmindre de er i stand til at dokumentere, at de lever op til kravene. I de tilfælde er bæredygtighed ikke blot en etiket, man kan sætte på sine produkter, men en forudsætning for at sælge dem på et bestemt marked i det hele taget", siger Benny Jepsen.
Det er heller ikke kun virksomheder, der sælger eller producerer direkte til slutkunden, som kan have interesse i at dokumentere og producere efter et eller flere bæredygtighedsrelaterede kriterier.
Forventningerne pibler ned gennem forsyningskæden, så underleverandører let kommer i en situation, hvor de med kort varsel skal kunne leve op til et eller flere bæredygtighedsrelaterede krav.
"Nogle bliver en smule chokeret og tror, at bæredygtighed stiller helt nye krav om at gøre alt anderledes. Men det passer ikke. I bund og grund handler det jo stadig om at have kontrol med processer og forsyningskæde – du kobler bare nogle nye kriterier på. Her er bæredygtighed et krav som alt muligt andet", siger Benny Jepsen.
Hvis virksomheden allerede har styr på den indgående forsyningskæde, kræver man givetvis allerede, at forretningssystemet kun accepterer varer, hvor leverandøren eksempelvis kan dokumentere bakteriologisk kontrol og en ubrudt kølekæde.
I det tilfælde kan krav om dokumentation for økologisk produktion – groft sagt – blot være et ekstra flueben i skemaet.
Automatiseret proceskontrol er med andre ord grundlæggende for virksomhedens evne til at omstille sig til skiftende krav – som ikke altid kan være lige lette at forudse.
"Hvis du også indbygger dokumentationskrav for alle relevante processer, kan du ikke blot sikre dig, at du lever op til eventuelle krav. Du kan også lettere dokumentere, at du har taget dit ansvar alvorligt, hvis der opstår en sag, hvor en af dine underleverandører eksempelvis gribes i at have taget for let på nogle processer, eller i at have blandet økologiske produkter med konventionelt producerede fødevarer", forklarer Benny Jepsen.
Automatiseret proceskontrol er således ikke blot et vigtigt element i den løbende indsats for at have 'kontrol med' processer og forsyningskæde – samt for at forebygge sager, der ellers kan give virksomheden ridser i lakken.
"Det er også et meget værdifuldt element i bestræbelserne på at leve op til de hastigt skiftende krav i et marked, hvor forbrugere og samarbejdspartnere skærper kravene til bæredygtighed, hvor 'grønt er det nye sort', om man vil. Dermed bliver bæredygtighed ikke blot en besværlig ekstraomkostning, men kan tjene til at gøre din virksomhed mere konkurrencedygtig og omstillingsparat", siger Benny Jepsen.
Læs også: Branchetilpasset ERP sikrer lønsomhed og øger kvaliteten
Læs også: Seks kritiske udfordringer ved datadrevet produktion
Læs også: De 7 vigtigste digitale trends for produktionsvirksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få strategisk inspiration og konkrete forslag til, hvordan din virksomhed bedst udnytter de digitale muligheder.